Home » Cultură » Hans Christian Andersen, cel mai mare povestitor universal, se pare că a murit virgin. Inventator al tăieturilor pe hârtie

Hans Christian Andersen, cel mai mare povestitor universal, se pare că a murit virgin. Inventator al tăieturilor pe hârtie

Hans Christian Andersen, cel mai mare povestitor universal, se pare că a murit virgin. Inventator al tăieturilor pe hârtie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.01.2025

Hans Christian Andersen, părintele basmului literar, este nu doar cel mai mare autor danez, dar unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din toate timpurile. Deși este cunoscut mai ales pentru poveștile pline de talent pentru copii, povești care au încântat generații întregi, au inspirat desene animate, spectacole de teatru, balet și filme artistice, Andersen a fost de asemenea un prolific scriitor de jurnale de călătorii, romancier, poet și dramaturg. A inventat chiar și propria sa formă de artă vizuală – tăieturile de hârtie.

Acestea sunt opere de artă realizate prin tăierea hârtiei într-o varietate de forme, adesea reprezentând scene sau personaje din poveștile sale. Dezvoltate de Andersen în secolul al XIX-lea, se spune că a început să creeze tăieturile ca un mod de a distra copiii. Realizate în general dintr-o singură bucată de hârtie, rezultatul final se materializa într-o imagine tridimensională care putea fi admirată din diferite unghiuri.

Basmele lui Andersen, care cuprind 156 de povestiri în nouă volume, au fost traduse în peste 125 de limbi, ajungând în timp a fi unele dintre cele mai traduse opere literare din istorie și devenind parte integrantă a conștiinței colective occidentale. Au fost și sunt accesibile copiilor, dar poveștile lui Andersen prezintă lecții de virtute și rezistență în fața adversității inclusiv pentru cititorii maturi. Din colecția de aur a basmelor lui Hans Christian Andersen fac parte binecunoscutele „Hainele cele noi ale împăratului”, „Mica sirenă”, „Privighetoarea”, „Soldățelul de plumb”, „Pantofii roșii”, „Prințesa și mazărea”, „Crăiasa zăpezilor”, „Rățușca cea urâtă”, „Fetița cu chibrituri” și „Degețica”.

Hans Christian Andersen s-a născut la 2 aprilie 1805 în Odense, Danemarca, într-o familie simplă și săracă. Educația sa a fost susținută de Jonas Collin, directorul Teatrului Regal din Copenhaga, care a recunoscut potențialul lui Andersen și a ajutat la finanțarea școlizării sale. Andersen și-a publicat prima lucrare literară semnificativă în1829 – „O călătorie pe jos de la canalul Holmen la punctul de est al Amager”, care a obținut un succes imediat, pentru ca în 1835 să publice prima sa colecție de basme, „Eventyr, fortalte for børn” (Povești povestite pentru copii), care include povești celebre precum este „Prințesa și mazărea”.

Despre Hans Christian Andersen, unul dintre cei mai renumiți autori de povești pentru copii, biografiile au scris că a avut o viață marcată de multe dificultăți și sentimente de alienare, toate acestea reflectându-se adesea în scrierile sale, fie că vorbim despre „Mica sirenă”, unde protagonista își sacrifică vocea pentru a obține dragostea unui prinț uman, ca un simbol al dorinței de apartenență și acceptare într-o lume care nu îi este familiară, fie, de exemplu, că ne referim la „Rățușca cea urâtă”, unde rățușca, respinsă de ceilalți din cauza aspectului fizic, este chiar Andersen, așa cum a și recunoscut, în luptele lui cu percepțiile externe asupra valorii personale. Hans, care în mare parte dintre poveștile sale s-a identificat cu cei nefericiți și proscriși, pe tot parcursul vieții s-a simțit ca un străin printre oameni. În ciuda recunoașterii internaționale pe care a primit-o, niciodată nu s-a simțit complet acceptat, suferind în multe relații apropiate cu cei mai dragi lui.

În 1842, Andersen a finalizat al doilea său volum de povestiri, căruia i s-a adăugat „Billedbog uden billeder (lucrare scrisă în 1840). Noi colecții au apărut în 1843, 1847 și 1852, iar între 1858-72, a scris „Nye eventyr og historier” – „New Fairy Tales and Stories”). Toate aceste colecții, menționează britannica.com, au deschis noi drumuri atât în ceea ce privește stilul, cât și conținutul. Anderson s-a dovedit a fi cu adevărat un inovator în metoda de a spune povești, folosind expresiile și construcțiile limbii vorbite, în acest fel desprinzându-se de stilul tradițional literar.

„În timp ce unele dintre poveștile sale promovează o credință optimistă în triumful final al bunătății și frumuseții (cum ar fi, de exemplu, „Regina zăpezilor”), altele sunt profund pesimiste și se încheie nefericit. Într-adevăr, unul dintre motivele pentru care Andersen a atras atât copiii, cât și adulții este faptul că nu s-a temut să introducă sentimente și idei care depășeau înțelegerea imediată a unui copil, rămânând totuși în contact cu perspectivele și percepțiile celor mici. Andersen a combinat abilitățile sale naturale de povestitor și marea lui putere imaginativă cu elemente universale ale legendei populare pentru a produce un corp de basme care fac referire la multe culturi”.

La sfârșitul anilor 1830, Andersen a început să primească o alocație guvernamentală care i-a oferit stabilitate financiară. În acea perioadă, basmele lui s-au bucurat de o largă popularitate în Europa, în special în Germania. Din 1831 până în 1873, a călătorit prin Europa, Asia Mică și Africa, un periplu plin de impresii și experiențe consemnate într-o serie de jurnale de călătorie, în special En digters bazar (1842; Bazarul unui poet), I Sverrig (1851; Imagini din Suedia) și I Spanien (1863; În Spania).

Hans Christian Andersen nu a fost căsătorit niciodată și nu a avut vreodată copii, chiar dacă lumea lui, existența lui și chintesența vieții sale au orbitat în jurul copiilor, a nevoilor lor, a dorințelor și emoțiilor lor. Andersen a iubit și a fost iubit de mai multe femei, însă niciuna dintre relațiile lui nu au dus către un mariaj. Mai mult, după toate indiciile biografice, Andersen ar fi murit virgin. Ani de zile a fost îndrăgostit de diva operei suedeze Jenny Lind, în vreme ce marea sa dragoste erotică a fost rezervată lui Edvard Collin – un iubit din copilărie care a rămas cea mai intensă relație emoțională de-a lungul vieții lui Andersen.

„ (…) jurnalele sale arată clar că a avut impulsuri sexuale. În 1834 a consemnat: Sângele meu se agită. Senzualitate uriașă și luptă cu mine însumi. Dacă este într-adevăr un păcat să-mi satisfac această dorință puternică, atunci lasă-mă să mă lupt cu ea. Sunt încă nevinovat, dar sângele meu arde”.

Andersen a murit la 4 august 1875, la vârsta de 70 de ani, undeva la țară, la Rolighed, în apropiere de Copenhaga, în casa prietenilor săi, bancherul Moritz G. Melchior și soția acestuia.

Andersen a fost într-o perioadă prieten cu un alt ilustru scriitor, Charles Dickens, aceștia cunoscându-se la o petrecere aristocratică în 1847. În 1857, Andersen l-a vizitat pe Dickens în casa autorului britanic din Kent, Anglia, șederea lui extinzându-se peste așteptările familiei Dickens. Când, într-un final, autorul danez a decis să plece, Dickens a afișat public un anunț în care scria „Hans Andersen a dormit în această cameră timp de cinci săptămâni – ceea ce familiei i s-a părut o veșnicie!, cu această notă malițioasă, încheindu-se și prietenia dinre cei doi.

Lui Hans Christian Andersen, comoara națională oficială a Danemarcei, i-au fost dedicate ziua de 2 aprilie – care este Ziua Internațională a Cărții pentru Copii – și Premiile Hans Christian Andersen, acordate anual autorilor și ilustratorilor ale căror lucrări au adus contribuții semnificative la literatura pentru copii la nivel mondial.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Hans-Christian-Andersen-Danish-author

https://www.themarginalian.org/2020/01/31/the-heartbreak-of-hans-christian-andersen/

https://www.pcfleming.com/2018/08/28/andersen_sexuality/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Hans Christian Andersen, un suflet neînțeles și nemuritor al lumii literare

Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului

Stendhal: „E bine să te sprijini numai pe ce ştii că te poate susţine”

Anna Pavlova, mica balerină care se antrena câte 15 ore pe zi

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Angajații de la cea mai mare bancă din SUA nu vor mai putea lucra hibrid
Angajații de la cea mai mare bancă din SUA nu vor mai putea lucra hibrid
Moneda Chinei a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni
Moneda Chinei a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni
O femeie a făcut o alergie severă după o partidă de sex. Ce au stabilit medicii?
O femeie a făcut o alergie severă după o partidă de sex. Ce au stabilit medicii?
Cu cât alimentele pe bază de plante sunt mai diverse, cu atât microbiomul intestinal este mai fericit
Cu cât alimentele pe bază de plante sunt mai diverse, cu atât microbiomul intestinal este mai fericit
Este posibil ca atomii din corpul tău să fi părăsit la un moment dat galaxia
Este posibil ca atomii din corpul tău să fi părăsit la un moment dat galaxia
Iată animalul care se poate împerechea de până la 19 ori pe zi
Iată animalul care se poate împerechea de până la 19 ori pe zi
Oamenii preistorici ar putea fi de fapt aceeași specie ca noi, sugerează un studiu
Oamenii preistorici ar putea fi de fapt aceeași specie ca noi, sugerează un studiu
Noile baterii de hârtie se biodegradează în șase săptămâni și oferă o stocare mai sigură a energiei
Noile baterii de hârtie se biodegradează în șase săptămâni și oferă o stocare mai sigură a energiei
De ce vor oamenii de știință să conecteze creieri umani la computere cuantice?
De ce vor oamenii de știință să conecteze creieri umani la computere cuantice?
Test de cultură generală. De ce nu simțim rotația Pământului?
Test de cultură generală. De ce nu simțim rotația Pământului?
Astronomii au găsit rămășițe masive de supernovă uimitor de aproape de Pământ
Astronomii au găsit rămășițe masive de supernovă uimitor de aproape de Pământ
Analizele obișnuite de sânge pot prezice care pacienți vor fi ajutați prin imunoterapie
Analizele obișnuite de sânge pot prezice care pacienți vor fi ajutați prin imunoterapie
Cercetătorii de la Harvard spun că trebuie să renunțăm la mezeluri dacă vrem să reducem riscul de demență
Cercetătorii de la Harvard spun că trebuie să renunțăm la mezeluri dacă vrem să reducem riscul de demență
Sute de angajați McDonald’s acuză lanțul de fast-food de hărțuire
Sute de angajați McDonald’s acuză lanțul de fast-food de hărțuire
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
OMS transmite că riscul de gripă aviară rămâne scăzut după primul deces al unui pacient din SUA
OMS transmite că riscul de gripă aviară rămâne scăzut după primul deces al unui pacient din SUA
Guvernul Spaniei recomandă rețelelor sociale să rămână neutre și nu să intervină în politică
Guvernul Spaniei recomandă rețelelor sociale să rămână neutre și nu să intervină în politică
A ajuns securea concedierilor pe Wall Street! Câți angajați au fost dați afară de la cel mai mare fond speculativ din lume
A ajuns securea concedierilor pe Wall Street! Câți angajați au fost dați afară de la cel mai mare fond speculativ din ...